Ze.nl

Openheid
“Ik ben heel open over mijn autisme. Het is niet het eerste wat ik zeg als ik iemand ontmoet. Ik zeg niet: ‘hallo, ik ben Esther en ik heb autisme.’ Dat vind ik niet zinvol. Als ik nieuwe auteurs spreek voor mijn werk leg ik het wel eens uit. Ik communiceer namelijk het liefst via e-mail. Ik kan me snel opgejaagd voelen als ik op één dag Whatsapp-berichten, Facebook-messages en belletjes krijg. Bellen kan ik wel, maar dan maak ik het liefst eerst een belafspraak zodat ik me kan voorbereiden.

Banger Sisters

Controle! is gebaseerd op waargebeurde situaties, in hoeverre is het boek autobiografisch?
Alles wat ik beschrijf rondom de operatie en de weg daar naartoe is autobiografisch. Dat geldt niet voor de mensen die voorkomen in het boek, die zijn allemaal door mij verzonnen. De hoofdpersoon uit het boek, Marjolein, zingt net als ik in een koor omdat dat belangrijk is voor het verhaal. We zijn allebei dol op zingen en het was de vraag of ik na de operatie nog zou kunnen zingen. Gelukkig liep het voor mij en Marjolein goed af ;).

Iris Rutte

Je hebt zelf ook kinderboeken geschreven en 3 romans. Dat zijn verschillende soorten boeken. Kun je uitleggen wat het verschil is tussen het schrijven van een kinderboek en een roman?
‘Ja dat is echt wel heel anders. Voor alles geldt dat het afhankelijk is van de leeftijdscategorie. Hoe ouder, hoe complexer de verhaallijnen en gedachtegangen kunnen worden. Om dat te kunnen heb ik voor zowel de romans als kinderboeken een opleiding gevolgd. Ook maak ik regelmatig gebruik van een schrijfcoach zoals Marelle Boersma of Yoeke Nagel. Daarnaast ben ik ook vaak op schrijfreis geweest, waarbij ik tijd had om te schrijven, maar ook om schrijftrainingen te volgen. Ik vind het heel leuk om mezelf zo steeds te verbeteren.

 

 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Klik op de groene knop als ik ook informatie in jouw browser mag opslaan om je een aanbod op maat te kunnen doen. Hier staat de privacyverklaring.