4. Jij naar de MTS? Doe niet zo raar!

Wat vooraf ging

‘Hoe kom je erbij? De MTS is niks voor jou! En welke richting ga je dan doen?’ De leraar economie die Eefje in vier mavo heeft, kijkt haar stomverbaasd aan. Ze is al een beetje bang van deze strenge docent, en nu durft ze amper antwoord te geven op zijn vraag.
‘Weg- en waterbouwkunde,’ stottert ze.
‘Welja, toe maar. En waarom dan wel? Dat is niks voor een meisje! En zeker niet voor jou.’
Sommige van haar klasgenoten lachen mee met de leraar, anderen, haar vrienden, brommen een zacht protest. Eefje heeft geen spijt gehad van de overstap naar de mavo. Ze hoort bij de besten van de klas en ze kan met veel kinderen goed opschieten. Zelfs voor de talen haalt ze goede cijfers.

Eefje recht haar rug. Hoezo, dat is niks voor een meisje? Hoezo, dat is niks voor haar? Dat zullen we dan nog wel eens zien. Haar dromen voor de toekomst zijn duidelijk. Eerst wilde ze stuurman worden, de oceanen bevaren. Daarna wijzigde ze haar plannen. Ze wil leraar worden. Leraar wiskunde.

‘Ik ben goed in wiskunde en dat soort vakken. Beter dan in de talen. Daarom wil ik een vervolgopleiding gaan doen die daar iets mee te maken heeft.’ Een week eerder kreeg ze van de schooldecaan een rondleiding op de MTS. De school was een stuk groter, en er waren bijna alleen jongens op het plein en in de gangen. Daar ziet ze tegenop. Toch lijkt het haar beter dan de alternatieven zoals de MEAO. Er zijn zo veel keuzes, en het is zo lastig om de gevolgen van een keuze in te zien.

‘Je moet het zelf weten,’ zegt de docent. ‘Reken erop dat het geen succes wordt. Ik spreek je wel weer over een paar jaar, en dan zal je zien dat ik gelijk heb gekregen.’

‘Goed meneer,’ zegt Eefje. ‘We zullen zien.’

Na een prachtig eindexamenresultaat start Eefje na de zomer op de MTS, afdeling Civiele Techniek. En het lijkt erop dat haar leraar gelijk krijgt.

Hoe het verder gaat.

Ik ben Esther van der Ham. Vanaf mijn 25e heb ik regelmatig een depressie en op mijn 45e kreeg ik de diagnose autisme. Vaak vragen mensen aan mij hoe ik tot het schrijven en uitgeven ben gekomen en hoe ik het allemaal doe. In deze blogberichten lees je mijn verhaal (op maat). Het is een verhaal, gebaseerd op gebeurtenissen die werkelijk zijn gebeurd, maar niet altijd exact hoe ik ze beschrijf. Natuurlijk ken ik van mijn eigen leven veel details, maar ook als ik voor jouw bedrijf een verhaal maak, probeer ik zo veel mogelijk zinvolle details te achterhalen. Want dat maakt jouw verhaal beter.
Esther van der Ham

PS: wil je ook een verhaal of boek op maat over jouw bedrijf of innovatieve proces? Lees dan hier verder.

You may also like

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Klik op de groene knop als ik ook informatie in jouw browser mag opslaan om je een aanbod op maat te kunnen doen. Hier staat de privacyverklaring.