Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 7: details

Een gratis tekenchallenge: teken stap voor stap jouw wereld. Aanrader voor iedereen! Vandaag is het thema: kleur

Vandaag gaan we aan de gang met details. Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Dit is één van de laatste dagen en ik ga iets vertellen over details. De challenge begon hier.
Ik ben trouwens bezig met iets heel leuks voor mijn nieuwsbrieflezers. Je kan je hier inschrijven (ik ben overgestapt naar Sendfox, die andere was mij te ingewikkeld).

De details

Mijn basis is ingekleurd. De vogel die ik eerder liet zien, heeft al wat ecoline en stiftkleuren gekregen. Vandaag laat ik zien hoe je de details aan kan brengen. Er zijn veel mensen die hebben meegedaan aan de challenge. Dat vind ik echt fantastisch. Ik kreeg best veel reacties in de sfeer van, leuk die challenge, maar ik kan niet tekenen. Daar had ik toevallig ook bij één van de dagen wat over geschreven. Niet veel later kreeg ik een bericht van Marijo. Dat ze toch met de challenge was begonnen, ondanks eerdere bedenkingen, en dat ze het veel leuker vindt dan ze had gedacht.

tekenchallenge dag zeven

Het maakt me blij

Daar word ik zo blij van. Als je denkt dat je iets niet kan en het TOCH doet, echt, petje af. En ook nog zo’n gaaf resultaat!

Gertrude gaf er al in dag één haar eigen draai aan en ook dat vind ik erg leuk om mee te maken. Het is altijd goed, dit. Als jij er maar plezier aan beleeft.

Tip 1: van licht naar donker

Marijo schreef me dat ze niet kon kiezen tussen potloden en stiften. Ik adviseerde haar om met potlood te beginnen en later details aan te brengen met stift. Dat vond ze een goed idee. Kijk dus wat je hebt aan materialen en speel met de volgorde. Zie maar wat er gebeurd :).

details challenge dag zeven

Tip 2 verschillende materialen

In de bovenstaande afbeelding heb ik verschillende materialen laten zien. De boom is gemaakt met de ecolinebrushpen. Je tekent de buitenkant en met wat water aan een kwast kleur je de binnenkant door de getrokken lijn uit te schilderen. De buitenlijn blijft dikker staan. Een grappig neveneffect, dus. Bij de andere twee voorbeelden heb ik potlood als basis genomen. De zwarte lijnen (met watervaste pennen, dus, zie dag twee) gevuld en aangevuld met gell rollerpennen. Er is van alles te krijgen. Erg leuk om te proberen.

Ook in mijn Kukelkipjesboek heb ik deze basis gebruikt. Daarbij heb ik ook waterverf en ecoline toegepast zoals ik het vandaag heb uitgelegd.

Tip 3: contrasten

Kies voor contrasterende kleuren van onder- en bovenlaag. Dan springt het er lekker uit. Let trouwens op: de gellpennen zullen ook het zwart verbergen. Kijk of je dat neveneffect kan gebruiken in jouw uitwerking

Veel plezier en tot de volgende (en laatste!) challenge-bonus-dag (want dit was officieel de laatste dag, zag ik).

Esther

details contrast

Door Esther van der Ham

Esther is auteur, illustrator en uitgever. Ze maakt fijne boeken, ook over ingewikkelde onderwerpen.

2 reacties op “Teken jouw wereld – challenge dag 7: details”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *