Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 5: kleur

Een gratis tekenchallenge: teken stap voor stap jouw wereld. Aanrader voor iedereen! Vandaag is het thema: kleur

Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Vandaag ga ik beginnen met kleur, en jij mag meedoen als je dat leuk vindt! De challenge begon hier.

Deze wereld maakte ik de afgelopen dagen

teken challenge kleur

Ik ben begonnen met het aanbrengen van kleur. De vogel die ik eerder liet zien, heeft al wat ecoline en stiftkleuren gekregen.

Kies kleur

Welke kleuren je kiest voor jouw tekening. maakt veel uit. Houd je van felle kleuren of juist van pastelkleuren? Veel verschillende kleuren of kies je voor vier kleuren die je steeds terug laat komen? Contrasterende kleuren of kleuren die goed bij elkaar passen? Je mag het zelf weten. Het resultaat wordt er uiteraard wel heel anders van, maar dat is juist leuk.

Tip 1: scan jouw tekening in

Maak een scan of foto van jouw tekening en print die uit. Je kan dan verschillende setjes kleuren uitproberen. Ik noem al wat mogelijkheden:

  • fel
  • pastel
  • contrast
  • dezelfde tinten
  • veel verschillende kleuren
  • weinig verschillende kleuren

Wat kies jij?

kleur de basis

Tip 2: materialen

Op de foto hierboven zie je enkele van de materialen die ik voor mijn tekening heb gebruikt of ga gebruiken. Van boven naar beneden:

  • Potjes ecoline. Niet echt goedkoop, maar je doet erg lang met een potje. Het geeft heldere, sprankelende kleuren.
  • Ik gebruik kwasten om de ecoline aan te brengen. Let op dat je de kwasten goed schoonmaakt (in water) voordat je een nieuwe kleur pakt. Niet morsen, ecoline gaat niet of lastig uit de kleding enz.
  • Ecolinestiften. Deze geven een ander effect dan de ecoline zelf. De volgende challenge-dag zal ik dat laten zien.
  • Stiften. Er zijn veel verschillende soorten. Ik gebruik graag de Bic stiften, als ik die kan vinden (de soort waarvan de punten niet uitdrogen als je de dop er niet op doet). De Stabilo 68 is er in veel mooie kleuren. Deze heeft een wat dikkere punt. De Stabilo 88 heeft een erg dunne punt, die vind ik minder fijn.

Ook in mijn Kukelkipjesboek heb ik deze basis gebruikt. Daarbij heb ik ook waterverf toegepast. Daar zal ik ook in een volgende challengedag meer over vertellen.

Tip 3: durven

Durf om de experimenten met kleur en materialen. Je kan uiteraard ook gewone potloden, pennen en viltstiften gebruiken. Kijk wat voor jou prettig is en probeer af en toe eens iets nieuws … als je durft!

Veel plezier en tot de volgende challenge-dag! Esther

letters natuur

Door Esther van der Ham

Esther is auteur, illustrator en uitgever. Ze maakt fijne boeken, ook over ingewikkelde onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *