Interview bij Omroep Brabant

Op 15 januari 2017 was ik te gast bij Hilde de Bresser van Omroep Brabant in het programma “Lekker weekend”. Over de gladde en glibberige wegen reed ik vroeg op die zondagochtend naar de studio. Ik wist al welke vijf vragen ik zou gaan krijgen:
1.       Wat voor meisje/jongetje was je
2.       Wat zie je wanneer je aan je ouders denkt
3.       Waar word je blij van
4.       Waar in Brabant ben je graag (mag ook de eigen keukentafel zijn)
5.       Stel, je mag nog een leven leiden, hoe zou je willen dat dit eruit ziet.
Lastig! Want elk van deze vragen is op veel verschillende manieren te beantwoorden. Bij het antwoord op vraag drie heb ik aangegeven dat het voor mij heel belangrijk is te kijken naar waar ik blij van word, omdat ik depressief ben (geweest). Dat was blijkbaar voor velen een verrassend gegeven, bleek ook toen ik het vorige week in een bericht op Facebook zette. Ik schreef daar het volgende:

Twee weken geleden was ik een uur lang gast bij “lekker weekend”. Ik beantwoordde daar vijf vragen. Op mijn antwoord op een van de vragen heb ik behoorlijk wat reacties gehad nl op de vraag wat maakt je blij. Ik heb hardop gezegd dat ik depressief ben en heel blij ben dat er medicijnen bestaan die mij in leven houden. Letterlijk. Voor mijn kinderen, voor de kleine dingen die ik met de Droomvallei voor anderen kan doen, voor de muziek en de natuur. Een depressie is geen inbeelding of aanstellerij. Het is een hersenziekte. Ik maak dit bekend om het uit de taboesfeer te halen. Ik denk dat dat voor iedereen beter is. Ook het genieten van de kleine dingen heeft me al die jaren op de been gehouden. Daar ga ik dan maar mee door. En ik geniet ervan dat ik na een jarenlang gevecht het leven weer zie zitten. Af en toe. Een beetje.

Ik kreeg daar heel veel, erg lieve reacties op, waarvoor ik iedereen erg wil bedanken. Het deed mij goed. Bedankt voor het begrip, de complimenten, de mooie woorden, de erkenning en de herkenning. Ik wens iedereen die met depressiviteit te maken heeft veel kracht en wijsheid toe. En hen die hen lief hebben veel sterkte.
Ik zal er nog eens over nadenken of ik er iets in boekvorm mee ga doen. In ieder geval zal het in het vervolg op mijn debuutroman “Controle!’ een rol gaan spelen.

Hilde de Bresser, veel dank voor het nasturen van het interview! Hier is het in de iets ingekorte versie, voorzien van veelal door mij gemaakte foto’s.

You may also like

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Klik op de groene knop als ik ook informatie in jouw browser mag opslaan om je een aanbod op maat te kunnen doen. Hier staat de privacyverklaring.