Presentatie centrum voor autisme

Afgelopen maandag (19 november 2018) moest ik bij mijn cursus voor het centrum voor autisme een presentatie houden wat ik de afgelopen tijd had geleerd over mijzelf in combinatie met de diagnose autisme.

De bewuste leerperiode duurt inmiddels weer ruim een jaar, na mijn opname.

 1. Ik heb mijn omgeving uitgelegd dat ik autistisch ben en wat het inhoudt (andere prikkelverwerking). Ik schrijf er blogs over, die goed worden gelezen. Voor mij is dat een manier om me erin te verdiepen en het te verwerken.
 2. Ik heb gemerkt dat sommige dingen lastig voor me zijn, zoals op onverwachte momenten ‘gezellig’ koffiedrinken. Ik wist al langer dat ik dat vond, nu weet ik waarom. Met mijn omgeving heb ik daar een weg in gevonden die voor ons allemaal goed is (iets langer van te voren aankondigen, niet boos zijn als ik nee zeg).
 3. Een eye-opener was de andere manier van opslag in de hersenen bij mensen met autisme, dat de informatie in mijn hoofd als losse blokken wordt opgeslagen in plaats van als gekoppelde blokken. Het was me vaak opgevallen dat ik als ik ergens mee bezig was, de rest compleet kon vergeten. Nu is me duidelijk waarom. Ik werk meer met lijstjes waarop staat waar ik mee bezig ben, zodat ik niets uit het oog verlies.
 4. Regelmatig heb ik last van een te vol hoofd, één van de kenmerken van autisme. Ik plan daarom meer rust in. Ik zeg soms dingen af waar ik liever heen wil. Helaas ben ik nog niet helemaal van het schuldgevoel af als ik dingen niet kan.
 5. Ik heb een crisissignaleringsplan. Hangt ook samen met punt vier. Ik neem op tijd rust (nou ja, soms te laat, maar in ieder geval neem ik rust).
 6. Ik probeer van mijn autisme mijn kracht te maken in plaats van mijn zwakte. Ik zette dat onbewust al tijden in, maar nu ook bewust.
 7. Mijn goede karakter eigenschappen zijn: doorzettingsvermogen, direct en creatief. Volgens mijn kinderen lief (oudste zoon) en dat ik zijn moeder ben (jongste) want anders was hij er ook niet geweest. Dat vind ik een groot compliment.
 8. Ik kan emoties van anderen vaak goed inschatten. Het ermee omgaan kost me wel veel energie. Ik word daar heel moe van.
 9. Ik kan geen maat houden, als ik ergens mee bezig ben, moet het af. Desnoods ten koste van mezelf. Daar probeer ik rekening mee te houden cq dat minder te doen door meer focus te zoeken.
 10. Eigenlijk vond ik dat er nog een punt tien bij hoorde, om het compleet te maken. Maar de negen bovenstaande punten zijn al heel wat. Dus ik ben er trots op dat ik het daar bij hem kunnen laten.

You may also like

 • […] ik er zelf ook weer dieper over nadenken. Wat voor mij de gevolgen zijn van autisme bijvoorbeeld, ik schreef er al eens over. De nadelen, maar zeker ook de voordelen. Juist omdat ze doorvroeg, om mijn antwoorden zo duidelijk […]

 • >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Klik op de groene knop als ik ook informatie in jouw browser mag opslaan om je een aanbod op maat te kunnen doen. Hier staat de privacyverklaring.