Categorieën
persoonlijk

Mijn bijzondere verjaardag

Voor de zoveelste keer ben ik onderweg naar de apotheek voor mijn dosis antidepressiva, dit keer op mijn verjaardag. Te voet, want tegenwoordig doe ik alles in de wijk te voet. Bewegen en buitenlucht is één van de laatste stappen naar mijn herstel, nadat ik vandaag drie jaar geleden de crisisdienst belde om aan te geven dat ik echt, echt niet meer kon. Dat ik uitgeput was van het gevecht tegen mezelf en het leven. Dat het genoeg was. BIJNA genoeg. De laatste reddingsboei trok ik naar me toe om te overleven. En dat lukte. Dat lukt. Nu al weer drie jaar.

Verjaardag

Op 16 september ben ik geboren, mijn echte verjaardag dus, maar ook deze periode voelt als een soort van geboorte. De dag dat ik koos voor het leven, dat mijn hulpkreet werd gehoord en beantwoord. Dat ik lieve mensen om mij heen had die me hebben geholpen en gesteund. De mensen op facebook die meeleefden en reageerden op mijn berichten. Zo fijn! Ik ben er altijd open over geweest, over mijn depressies, en dat zal ik blijven. Het heeft al veel mensen geholpen, dat ze het zelf ook uit durfden te spreken en hulp hebben gezocht/gevonden. Dat vind ik waardevol.

Veranderingen

In deze drie jaar is er veel gebeurd. Drie weken opname in de kliniek, met slechts één nachtje thuis. Veel gesprekken, thuis, met man en kinderen, met familie en vrienden. Medicijnen die zorgen dat ik rustiger werd, en veel dikker. Medicijnen opbouwen, therapie. In groepen, maar later individueel. Vaststelling van autisme, eindelijk duidelijkheid.

opluchting

Wat een opluchting was dat. Meer therapie. Gericht werken, veranderen, aanpassen. Hard werken, al drie jaar lang. Genieten van de kleine dingen hield en houdt me op de been. Onze haantjes, de grapjes van mijn gezinsleden, lekker wandelen in het bos (eindelijk lukt het me weer). Ik ging meer tekenen.

Het gaat niet vanzelf

Ik loop terug van de apotheek naar huis en kijk naar de doosjes in mijn hand. Dat een paar van die pillen zo’n verschil kunnen maken, onvoorstelbaar. Wat heb ik me er lang tegen verzet, vond dat ik het zelf maar moest kunnen, aansteller die ik was. Nu weet ik dat ik ze waarschijnlijk de rest van mijn leven moet blijven slikken. Is dat erg? Ik vind van niet. Het is voor mij een goede manier om de balans in het leven te houden. Mijn aandacht wordt afgeleid door een rode glim aan de overkant van het water. Zou het? Vind ik een vliegenzwam zo dicht bij huis? En jawel. Wat een verrassing voor mijn verjaardag, dat komt niet vaak voor.

verjaardag

Bedankt aan iedereen die er voor mij was en is. Aan iedereen die dit leest: ik geef je deze vliegenzwam cadeau. Als herinnering, dat er zo veel mooie (kleine) dingen zijn die het leven de moeite waard maken. Mocht je ook tobben met een depressie: praat erover, vraag hulp, bel 0800-113 of je huisarts. Veel liefs. Esther.

Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge bonus

Een bonus van mij voor jullie! Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Dit is één van de laatste dagen en ik ga iets vertellen over details. De challenge begon hier.

Er is trouwens leuk nieuws: mijn nieuwe boek is BIJNA af. Het gaat vandaag naar de drukker. Hoezo ben ik blij? Het is bij alle (online) boekwinkels te bestellen en natuurlijk via Droomvallei uitgeverij. Het komt er zo snel mogelijk aan (half november 2020).

Esther van der Ham carrousel

Bonus

Mijn tekening is ingekleurd. De vogel die ik eerder liet zien, inspireerde mij. Hij vroeg om een eigen tekening. Of zij, dat weet ik niet. Die heb ik hem of haar gegeven.

details contrast

Bonus: wat vergroot jij uit?

Ik ben dol op vogels. We hebben thuis twee haantjes, Alice en Nya, die mij overal volgen waar ik ga of sta. Logisch dus dat vogels voor mij belangrijk zijn. Het gaat nog verder. Vogels zijn bijzonder wezens. Ze zijn er in zo veel soorten en maten. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een vogel die er uitziet zoals jij hem getekend hebt. Dus …

Laat je lekker gaan en verzin een mooie vogel. Of vergroot een ander stukje uit jouw tekening en geef die een eigen plekje. Je mag ook mijn kleurplaat gebruiken. Niet te streng zijn voor jezelf. Alles is goed!

Nieuwsbrief

Ik heb een nieuwsbrief met heel erg veel leuke verrassingen. De eerste wordt drie dagen nadat je bent ingeschreven verzonden, maar daar stopt het niet mee! Je kan je hier inschrijven (ik ben overgestapt naar Sendfox, die andere was mij te ingewikkeld).

Esther

Bonus kleurplaat vogel
Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 7: details

Vandaag gaan we aan de gang met details. Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Dit is één van de laatste dagen en ik ga iets vertellen over details. De challenge begon hier.
Ik ben trouwens bezig met iets heel leuks voor mijn nieuwsbrieflezers. Je kan je hier inschrijven (ik ben overgestapt naar Sendfox, die andere was mij te ingewikkeld).

De details

Mijn basis is ingekleurd. De vogel die ik eerder liet zien, heeft al wat ecoline en stiftkleuren gekregen. Vandaag laat ik zien hoe je de details aan kan brengen. Er zijn veel mensen die hebben meegedaan aan de challenge. Dat vind ik echt fantastisch. Ik kreeg best veel reacties in de sfeer van, leuk die challenge, maar ik kan niet tekenen. Daar had ik toevallig ook bij één van de dagen wat over geschreven. Niet veel later kreeg ik een bericht van Marijo. Dat ze toch met de challenge was begonnen, ondanks eerdere bedenkingen, en dat ze het veel leuker vindt dan ze had gedacht.

tekenchallenge dag zeven

Het maakt me blij

Daar word ik zo blij van. Als je denkt dat je iets niet kan en het TOCH doet, echt, petje af. En ook nog zo’n gaaf resultaat!

Gertrude gaf er al in dag één haar eigen draai aan en ook dat vind ik erg leuk om mee te maken. Het is altijd goed, dit. Als jij er maar plezier aan beleeft.

Tip 1: van licht naar donker

Marijo schreef me dat ze niet kon kiezen tussen potloden en stiften. Ik adviseerde haar om met potlood te beginnen en later details aan te brengen met stift. Dat vond ze een goed idee. Kijk dus wat je hebt aan materialen en speel met de volgorde. Zie maar wat er gebeurd :).

details challenge dag zeven

Tip 2 verschillende materialen

In de bovenstaande afbeelding heb ik verschillende materialen laten zien. De boom is gemaakt met de ecolinebrushpen. Je tekent de buitenkant en met wat water aan een kwast kleur je de binnenkant door de getrokken lijn uit te schilderen. De buitenlijn blijft dikker staan. Een grappig neveneffect, dus. Bij de andere twee voorbeelden heb ik potlood als basis genomen. De zwarte lijnen (met watervaste pennen, dus, zie dag twee) gevuld en aangevuld met gell rollerpennen. Er is van alles te krijgen. Erg leuk om te proberen.

Ook in mijn Kukelkipjesboek heb ik deze basis gebruikt. Daarbij heb ik ook waterverf en ecoline toegepast zoals ik het vandaag heb uitgelegd.

Tip 3: contrasten

Kies voor contrasterende kleuren van onder- en bovenlaag. Dan springt het er lekker uit. Let trouwens op: de gellpennen zullen ook het zwart verbergen. Kijk of je dat neveneffect kan gebruiken in jouw uitwerking

Veel plezier en tot de volgende (en laatste!) challenge-bonus-dag (want dit was officieel de laatste dag, zag ik).

Esther

details contrast
Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 6: achtergrond

Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Vandaag wil ik iets laten zien met over de achtergrond en jij mag meedoen als je dat leuk vindt! De challenge begon hier.

De achtergrond

Mijn basis is ingekleurd. De vogel die ik eerder liet zien, heeft al wat ecoline en stiftkleuren gekregen. Ik heb wat details met speciale pennen bijgewerkt (laat ik dag zeven zien).

Kies kleur voor de achtergrond

Vandaag wil ik jullie wat laten zien: het effect van de achtergrondkleur bij je tekening. Ik heb, om dat te kunnen laten zien, mijn gekleurde tekening ingescand. Vervolgens heb ik al het wit verwijderd en in een aparte laag de achtergrondkleur aangebracht. Vaak kies ik voor zwart, zodat de kleur er lekker uitspringt, maar er is meer mogelijk. Het is niet helemaal netjes geworden, helaas. Onze oude kater Bas is, nadat hij buiten was geweest (in de regen) met zijn natte vacht op mijn tekenboek gaan liggen en heeft daarbij wat leuke effecten toegevoegd. Je ziet vast wel waar haha. Ook dit hoort erbij in mijn wereld. Het zijn dingen die gebeuren, ik moet er mee leren leven.

achtergrond zwart

Tip 1: je lievelingskleur

Kies je lievelingskleur om de het buitenkader mee te vullen. In mijn geval: blauw.

achtergrond blauw

Tip 2: de kleur die je blij maakt

De laatste tijd missen we de zon nog wel eens. De zon, maar ook het geel van de zon maakt mij blij. In al mijn tekeningen komt een zon voor (nou ja, meestal). De kleur geel maakt mij blij.

challenge achtergrond

Ook in mijn Kukelkipjesboek heb ik deze basis gebruikt. Daarbij heb ik ook waterverf toegepast. Daar zal ik ook in een volgende challengedag meer over vertellen.

Tip 3: durf een andere kleur te kiezen

Ik heb het makkelijk, omdat ik de kleuren aan kan brengen met een fotobewerkprogramma. Daardoor kan ik heel snel zien wat de effecten van een kleur zijn. Ik vind het zelf erg leuk om eens uit te proberen. Deze kleur zou ik nooit toegepast hebben, maar nu verrast het me toch.

Veel plezier en tot de volgende (en laatste!) challenge-dag!

Esther

achtergrtond roze
Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 5: kleur

Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Vandaag ga ik beginnen met kleur, en jij mag meedoen als je dat leuk vindt! De challenge begon hier.

Deze wereld maakte ik de afgelopen dagen

teken challenge kleur

Ik ben begonnen met het aanbrengen van kleur. De vogel die ik eerder liet zien, heeft al wat ecoline en stiftkleuren gekregen.

Kies kleur

Welke kleuren je kiest voor jouw tekening. maakt veel uit. Houd je van felle kleuren of juist van pastelkleuren? Veel verschillende kleuren of kies je voor vier kleuren die je steeds terug laat komen? Contrasterende kleuren of kleuren die goed bij elkaar passen? Je mag het zelf weten. Het resultaat wordt er uiteraard wel heel anders van, maar dat is juist leuk.

Tip 1: scan jouw tekening in

Maak een scan of foto van jouw tekening en print die uit. Je kan dan verschillende setjes kleuren uitproberen. Ik noem al wat mogelijkheden:

  • fel
  • pastel
  • contrast
  • dezelfde tinten
  • veel verschillende kleuren
  • weinig verschillende kleuren

Wat kies jij?

kleur de basis

Tip 2: materialen

Op de foto hierboven zie je enkele van de materialen die ik voor mijn tekening heb gebruikt of ga gebruiken. Van boven naar beneden:

  • Potjes ecoline. Niet echt goedkoop, maar je doet erg lang met een potje. Het geeft heldere, sprankelende kleuren.
  • Ik gebruik kwasten om de ecoline aan te brengen. Let op dat je de kwasten goed schoonmaakt (in water) voordat je een nieuwe kleur pakt. Niet morsen, ecoline gaat niet of lastig uit de kleding enz.
  • Ecolinestiften. Deze geven een ander effect dan de ecoline zelf. De volgende challenge-dag zal ik dat laten zien.
  • Stiften. Er zijn veel verschillende soorten. Ik gebruik graag de Bic stiften, als ik die kan vinden (de soort waarvan de punten niet uitdrogen als je de dop er niet op doet). De Stabilo 68 is er in veel mooie kleuren. Deze heeft een wat dikkere punt. De Stabilo 88 heeft een erg dunne punt, die vind ik minder fijn.

Ook in mijn Kukelkipjesboek heb ik deze basis gebruikt. Daarbij heb ik ook waterverf toegepast. Daar zal ik ook in een volgende challengedag meer over vertellen.

Tip 3: durven

Durf om de experimenten met kleur en materialen. Je kan uiteraard ook gewone potloden, pennen en viltstiften gebruiken. Kijk wat voor jou prettig is en probeer af en toe eens iets nieuws … als je durft!

Veel plezier en tot de volgende challenge-dag! Esther

letters natuur
Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 4 tekenen in stappen

Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Dat kan door kleine plaatjes toe te voegen in de vakjes. Bijvoorbeeld over de herfst, een dagje naar het strand, feest of … ? Verzin het maar!

Deze wereld maakte ik de afgelopen dagen

tekenchallenge dag 4

Je ziet dat ik alle vakjes van mijn wereld heb ingevuld. De vogel die ik eerder liet zien, heb ik wat uitgebreider gemaakt. Een extra streepje of stipje maakt dat het er weer heel anders uitziet.

Tips om tekenen makkelijker te maken.

Ik krijg vaak de opmerking dat iemand niet kan tekenen. Jammer vind ik dat. Iedereen kan tekenen, zeg ik altijd. Natuurlijk hoeven we niet allemaal een kinderboek te illustreren, maar tekenen is veel meer dan dat. Hierbij een paar tips van mij.

Tip 1: tekenen, gewoon doen

Vergeet die stem die zegt dat je niet kan tekenen. Pak een papier en iets waarmee je kan tekenen en begin. Het is ontspannen en fijn. Probeer het eens en verras jezelf!

tekenen tekenchallenge dag 4

Tip 2: tekenen in stappen

Elke tekening, groot of klein, is opgebouwd uit lijnen en stippen. Met een paar lijnen kan je al weergeven wat je bedoelt. In de tekening hierboven heb ik het voorgedaan: een paddenstoel of boomblad in drie lijnen. Herhaal de tekening een aantal keer zodat je er wat meer vertrouwd mee wordt. Voeg dan, als je dat wil, nog wat stippen of lijnen toe.

Ook in mijn Kukelkipjesboek heb ik het zo gedaan. Een eenvoudige basis die ik steeds uitbereid totdat ik tevreden ben over het eindresultaat.

Tip 3: blijf het tekenen oefenen

Juist omdat het zoveel ontspanning geeft om te tekenen, is het goed om het elke dag te doen, al is het maar een kwartier. Droedel tijdens een telefoongesprek of bij het televisiekijken. Wees niet te streng voor jezelf. Gewoon doen!

Veel plezier en tot morgen, Esther

letters natuur
Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 3 letters

Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Dat kan met hulp van letters. Wat is voor jou een belangrijk woord op dit moment? Daar gaan we iets mee doen.

Deze wereld maakte ik in 2012

tekenchallenge letters

Deze week maken we samen jouw wereld. Ik geef suggesties hoe je dit uit kan werken. Zoals ik eerder al schreef: als jij het op een andere manier invult: lekker doen! Het is jouw tekening!

Letters voor jouw thema

Vandaag gaan we weer een stapje verder met waar we eerder zijn begonnen. We gaan letters toevoegen.

Nodig:

Wit papier (liefst wat dikker, zeker als je een pen of stift hebt die door kan drukken)
(Watervaste) pen of stift (donkere kleur)
Een kwartiertje van jouw tijd.

Voorbereidingen voor later deze week: kleurpotloden, stiften, waterverf, ecoline enz. Je hebt niet alles nodig. Kijk wat je in huis hebt en gebruik dat. Naar de winkel rennen om nieuwe spullen te kopen mag, maar hoeft zeker niet. Je hebt vast al wel wat in huis om te gebruiken. Zoek het vast op en leg het klaar.

Teken jouw wereld: letters

Zoek een rustig plekje op waar je ongestoord aan het werk kan. Zeg desnoods tegen je huisgenoten dat je het even druk hebt en niet gestoord mag worden. Zet, als je dat fijn vindt, een ontspannend muziekje op.

Veel mensen zeggen dat ze het lastig vinden om te tekenen. Daarom vandaag een makkelijke start: maak letters. Ook heel belangrijk in mijn wereld. Denk maar aan mijn nieuwste Kukelkipjesboek, het staat vol met letters. We gaan letters gebruiken in de tekening. Kies een vakje uit om te vullen met letters. Welk vakje kies jij? In het midden of juist aan de rand? Waarom?

Opbouwen van de letters

Weet jij nog hoe trots je was toen je leerde schrijven? Ik weet nog dat ik op de kleuterschool de eerste letter van mijn naam kon schrijven, de E. Soms met drie, soms met vier dwarsbalkjes, wat maakte het uit? Iedereen wist toch wat ik bedoelde?

Ga nu zelf letters opbouwen. Streepje voor streepje. Puntje voor puntje. Varieer en probeer.

letters tekenchallenge

Dit is in één van mijn hokjes terecht gekomen. Als je nog verder wil gaan met tekenen, zet dan ook strepen en stippen in andere vakjes. Liefst in een herhalend patroon. Zo makkelijk is het!

Veel plezier en tot morgen, Esther

letters natuur
Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 2 dierendag

Dit bericht schrijf ik op vier oktober: dierendag. Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk of wat er op dat moment speelt. Ik verwerk dus dierendag in mijn wereld van dit moment.

Deze wereld maakte ik in 2012

challenge teken jouw wereld dag 2

De naam van deze tekening was 20 weken. Je ziet dat deze tekening weer heel anders is dan die van gisteren. Ik heb andere materialen gebruik voor de opzet van deze tekening, namelijk pastelkrijt. Het leuke is, dat je alles kan gebruiken. Als je geen tekenmaterialen in huis hebt, kan je desnoods je oogpotlood en lippenstift gebruiken. Ik geef suggesties hoe je dit uit kan werken. Als jij het graag op een andere manier invult: lekker doen!

Let wel op als je plannen hebt om later met verf te gaan werken. Het is dan handig om voor de basis watervaste stift of pen te gebruiken.

Zo heeft iedereen een verhaal bij deze tekening.

Hoe ziet jouw wereld eruit?

Vandaag gaan we weer een stapje verder met waar we eerder zijn begonnen.

Nodig:

Wit papier (liefst wat dikker, zeker als je een pen of stift hebt die door kan drukken)
(Watervaste) pen of stift (donkere kleur)
Een kwartiertje van jouw tijd.

Voorbereidingen voor later deze week: kleurpotloden, stiften, waterverf, ecoline enz. Je hebt niet alles nodig. Kijk wat je in huis hebt en gebruik dat. Naar de winkel rennen om nieuwe spullen te kopen mag, maar hoeft zeker niet. Je hebt vast al wel wat in huis om te gebruiken. Zoek het vast op en leg het klaar.

Teken jouw wereld: dierendag

Zoek een rustig plekje op waar je ongestoord aan het werk kan. Zeg desnoods tegen je huisgenoten dat je het even druk hebt en niet gestoord mag worden. Zet, als je dat fijn vindt, een ontspannend muziekje op.

Het is vandaag dierendag. Ga eens kijken in de vormen die je gemaakt hebt of je daar een dier in herkent. In de mijne zie ik er verschillende. Niet zo gek ook, want ik houd veel van dieren en ze spelen een grote rol in mijn leven en werk. Denk maar aan mijn nieuwste Kukelkipjesboek, waar onze hanen een grote rol in spelen. Zie je een vogel of een vis? Geef jouw dier schubben of veren. Een snavel en vinnen. Een staart, als dat kan. Leef je uit en maak er wat van.

teken jouw wereld dag 1 k

Ik ga de voorbereidingen treffen voor de opdracht van morgen. Mijn nieuwe boek is inmiddels naar de drukker. Als je tekent, gebruik je je andere hersenhelft. Dat geeft ontspanning en zorgt ervoor dat je je hoofd wat leger maakt. Bij mij is dat geen overbodige luxe. Ben je benieuwd naar het dier dat ik getekend heb in mijn uitwerking? Zie onder!

Veel plezier en tot morgen, Esther

Heb je het af? Hier is dag drie van de challenge!

Categorieën
challenge tekenchallenge

Teken jouw wereld – challenge dag 1

Al een paar jaar maak ik minimaal eens per jaar een tekening van mijn wereld. Het is een weergave hoe ik op dat moment tegen alles om mij heen aankijk.

Deze wereld maakte ik in 2012

Een zon met een gouden straal, schreef ik erbij.
Waar zou die gouden straal op schijnen?
Oudste zoon was de zon, zei hij toen.
Jongste de draak.
Ik was het figuurtje in het midden met de rode wangen, volgens mijn man.

Zo heeft iedereen een verhaal bij deze tekening.

Hoe ziet jouw wereld eruit?

Daar gaan we de komende dagen aan werken, stap voor stap leg ik uit wat je kan doen om jouw wereld op papier te zetten.

Nodig:

Wit papier (liefst wat dikker, zeker als je een pen of stift hebt die door kan drukken)
Pen of stift (donkere kleur)
Een kwartiertje van jouw tijd.

Teken jouw wereld

Zoek een rustig plekje op waar je ongestoord aan het werk kan. Zeg desnoods tegen je huisgenoten dat je het even druk hebt en niet gestoord mag worden. Zet, als je dat fijn vindt, een ontspannend muziekje op.

Leg het papier met de lange kant voor je neer. We beginnen met de buitenlijn van jouw wereld. Teken een slingerlijn langs de rand van het papier. Het kan niet fout gaan. Kijk maar naar het voorbeeld dat ik gemaakt heb voor je.

teken jouw wereld dag 1 k

Die buitenlijnen geven jouw wereld aan. Je mag zelf weten of je wereld plat of rond wordt, ik ben heel flexibel. Zelf ga ik nog altijd uit van een ronde wereld, trouwens.

Als je dat gedaan hebt, ga je je wereld verdelen in kaders. Rechte lijnen, cirkels, kromme lijnen … alles mag! Het kan niet fout gaan. Ben je tevreden? Mooi! Kijk dan nog even goed naar jouw creatie en leg hem weg. Wil je nog iets aanpassen? Gewoon doen!

Ik ga nog even verder aan mijn tekening, en ook zorgen dat mijn boek naar de drukker kan. Tekenen is een goede afleiding voor me om mijn hoofd iets anders te laten doen, waardoor ik later met meer energie aan mijn andere taken kan werken.

Veel plezier en tot morgen, Esther

PS: hier kan je verder met dag 2.

Categorieën
boek op maat

Boek op maat samenstellen

Een van mijn specialiteiten is het maken van een boek op maat. Door mijn veelzijdige achtergrond kan ik over veel onderwerpen meepraten en zelfs schrijven of illustreren. De afgelopen jaren heb ik er al veel gemaakt.

Boek op maat over Frankrijk

Op het moment ben ik bezig met het maken van zo’n boek over Frankrijk, samen met Rudolf en René. Zij hebben een B&B, Aire les biefs, op een heerlijk rustig plekje net boven het Franse Centraal Massief. En het leuke is: onze haantjes (je kan over hen lezen in het boek over de Kukelkipjes) mogen mee. Sterker nog, zij zijn net zo dol op Alice en Nya als wij.

boek op maat frankrijk

Dit is één van de illustraties die in het boek komt. Een herberg in een klein dorpje in de buurt van Les Biefs waar we lekker hebben gegeten. Overigens komen er niet alleen illustraties in het boek. Ook foto’s en teksten geschreven door Rudolf en mij.

Het is nog even wachten totdat het boek verschijnt, dat wordt waarschijnlijk het voorjaar van 2021. We zijn er hard mee bezig.

Boek op maat kruidenier

In een klein dorpje vond ik een kruidenier en ik kon het niet laten om die te mee te nemen in het boek, uiteraard na overleg met René en Rudolf.

Heerlijk om dit werk te doen.