Het tuinkantoor van Droomvallei Uitgeverij

In april is mijn tuinkantoor geopend, het Droomvallei tuinkantoor. Het zat al even in de planning. Een paar jaar geleden twijfelde ik erg over het huren van een externe kantoorruimte. Het was nodig, ten eerste omdat ik meer opslagruimte nodig had doordat ik bij de uitgeverij meer boeken ging uitgeven en ten tweede omdat afspraken in de huiskamer steeds lastiger werden (met pubers). Ik werd ziek en kreeg de diagnose autisme. Niet erg, met aanpassingen pak ik de draad weer op. Een extern kantoor was niet langer het ideaal, een goed kantoor aan huis wel. Dat is er nu. Ik kan er schrijven, tekenen, drukkers en auteurs ontvangen én workshops geven, want het is behoorlijk ruim.

Nieuwe roman: carrousel

In dit tuinkantoor werk ik aan mijn nieuwe roman, carrousel, die eind dit jaar verschijnt. Nog 18.000 woorden, dat schiet lekker op!

Workshops tekenen en schrijven

Straks, als de corona-zorgen het land weer uit zijn, ga ik met veel plezier weer workshops verzorgen in mijn prachtige tuinkantoor. Kleine groepen, intensieve begeleiding in een heerlijke ruimte. Ik heb er veel zin in. Jij ook? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes over de workshops en veel meer.

 

Madeliefje door Esther van der Ham

Natuurweetje: het madeliefje

Simpel wit en geel, maar zo gezellig en vrolijk in het gras is het Madeliefje.

Het wordt ook wel een meizoentje genoemd. Deze bloem blijft zichtbaar zolang het niet vriest.

Zelf word ik altijd heel blij van dit bloemetje. Als kind maakte ik armbandjes van de bloemen, net zoals de slak op deze illustratie die ik eerder maakte.

Ik ben op het moment veel aan het tekenen. Mijn boek over de Kukelkipjes nadert zijn voltooiing. Deze week heb ik er veel aan gewerkt.

Dit kinderboek is gebaseerd op onze twee haantjes, Alice en Nya, die twee jaar geleden als kuikens bij ons zijn komen wonen. Ze lopen mij de hele dag achterna en als ik ga zitten, springen ze op schoot om een dutje te doen. Dit AVI boek is geschreven voor de beginnende lezer, maar er staan ook heel veel leuke weetjes in over kippen.

Binnenkort verkrijgbaar bij Droomvallei Uitgeverij

 

Madeliefje door Esther van der Ham

 

Lees ook over de putter.

Of print een kleurplaat uit.

Veel plezier en groetjes Esther

Kleurplaat pasen eieren zoeken

Kleurplaat voor Pasen

Ook de Kukelkipjes vieren Pasen. Op deze kleurplaat zijn eieren verstopt. Kan jij ze allemaal vinden? En natuurlijk kan je de beer op je lijstje zetten :).

Hundertwasser

Deze kleurplaat is geïnspireerd door de kunstenaar en architect Hundertwasser. Deze Oostenrijker had een visie op het leven die mij erg aanspreekt. Hij vond de natuur erg belangrijk. Dat zie je ook terug in zijn ontwerpen van huizen en gebouwen. Veel kleur, weinig rechte lijnen, veel planten en bomen op de daken en balkons.

Pasen

Op deze kleurplaat is het Pasen. Ik heb hem met veel plezier gemaakt én zelf ingekleurd (met viltstiften dit keer).

Bijzondere boeken

Ondanks de rare tijden, worden er wel nog boeken besteld via de website van mijn uitgeverij. Daar ben ik blij om. Ik maak met hart en ziel fijne boeken, ook over ingewikkelde onderwerpen, en blijf dat ook in de toekomst graag doen. Dit zijn mijn allereerste boeken. Deze week ga ik mijn nieuwe kinderboek afmaken, De Kukelkipjes, geïnspireerd door onze haantjes Alice en Nya.

Vogel Vera in het wonderbos

Lekker bezig blijven

Ik heb genoeg inspiratie voor een hele berg kleurplaten en tekeningen. Die deel ik weer met jullie. Stuur je mij jouw ingekleurde tekening? Je kan allerlei materialen gebruiken: verf, stiften, potloden, krijt, stempels … Veel plezier!
Enne … #stayhome

Groetjes Esther

Kleurplaat pasen eieren zoeken

Kleurplaat Pasen

Wil je nog meer kleurplaten uitprinten die ik voor je heb gemaakt?
Hier is er één 

 

De Putter

Meer over de natuur: de putter

Ken je de putter al? Een vink-achtige die regelmatig in de Nederlandse tuinen en parken voorkomt.

De putter: inspiratie uit de natuur

De natuur is een voortdurende bron van inspiratie voor mij. Ik kan enorm genieten van een wandeling in het bos of op het strand. Ook in onze stadstuin valt veel te beleven. We hebben een kleine vijver waarin volop leven te vinden is en hebben een paradijs voor vogels en bijen.

Vandaag wil ik wat van mijn inspiratie met jullie delen, namelijk de Putter. Natuurlijk staat deze felgekleurde vogel op de mokken die ik maak, omdat ik er zelf altijd heel vrolijk van word als ik ze zie. Door dit natuurblad kan je het diertje wat beter leren kennen. De komende vogeltelling ga je deze vogel vast herkennen.

De Putter

Esther is auteur van vele boeken voor kinderen en volwassenen. Tevens is ze eigenaar van Droomvallei uitgeverij.

Kleurplaat: wie wil jij bedanken

Vandaag deel ik een kleurplaat met jullie, een bijzondere kleurplaat.

‘Mama, wat zit er in het evenwichtsorgaan?’
Nu de jongens (2005 en 2006) niet meer naar school mogen door het Corona-virus, beantwoord ik aan de lopende band de meest intrigerende vragen, zoals bovenstaande (vloeistof). Ik put de informatie op uit de diepten van mijn geheugen en waar ik het niet weet, verwijs ik naar mijn grote vriend Ecosia (zoek en plant bomen).

We delen de eettafel, laptops, de hanen (foto onder door oudste zoon) en de internetverbinding. We houden afstand tot de buitenwereld zolang het nodig is.

 

Ondertussen zijn er veel mensen die zich inzetten voor de getroffen medemens in ziekenhuizen en waar dan ook. Ik zwaai elke dag naar de postbode, die het fijn vindt dat ik dat vanachter glas doe. We stuurden een email aan de straat om te checken of iedereen in orde is cq hulp nodig heeft (op dit moment nog niet). We bellen elke dag met mijn schoonmoeder, waar we niet bij op bezoek kunnen.

We passen ons aan, lezen de nieuwsberichten, denken er het onze van en volgen de geboden en verboden. We maken er het beste van, dankbaar voor de supermarkten die openblijven en de vuilnis die wordt opgehaald en alle mensen die door blijven werken. Ook wij werken gewoon door, vanuit huis. Voor de uitgeverij gaat dat prima, sterker nog, ik deed het al jaren ;). Bestellingen worden gewoon verstuurd en het opmaken van boeken gaat door. Het enige dat voorlopig komt te vervallen, is een boekpresentatie of afspraak.

Wie wil jij bedanken?

 

Wie wil jij bedanken? Dat kan je doen door bijgaande kleurplaat uit te printen, in te kleuren, in mooie letters toe te voegen voor wie het is en op te sturen. Denk ook aan mensen die nu het huis niet uit kunnen of mogen zoals opa’s en oma’s. Zorg wel dat het papier virusvrij blijft.

 

Veel groeten uit Breda van Esther

Esther is auteur, uitgever en illustrator. Zij maakte vele boeken voor kinderen en volwassenen.

 

Kleurplaat voor oma of opa

waarom schrijf jij?

Bijna 10 jaar schrijver: waarom ik ben gaan schrijven

Mijn eerste boek kwam in 2011 uit, nu al weer bijna 10 jaar geleden. Ongelooflijk dat het al weer zo lang is, de tijd is voorbij gevlogen. Er is veel gebeurd in de tussentijd, zowel met mijzelf als op schrijfgebied. Ik begon met een kinderboek op aanraden van mijn zus. Ik gaf een workshop voor ouders en kinderen. Er wilden mensen komen maar ze vonden het te ver rijden.

‘Waarom maak je er geen boek van?’ zei mijn zus.

Daar had ik niet aan gedacht, alhoewel ik al heel lang verhalen vertelde en verzon. Al toen mijn broer en zussen klein waren, verzon ik regelmatig een verhaal voor ze. Het kan raar lopen in het leven. Wat nou als mijn zus dat niet had gezegd? Had ik er dan ooit aan gedacht om een boek te gaan schrijven? Geen idee! Inmiddels heb ik een uitgeverij met vele auteurs en prachtige boeken.

Boeken voor kinderen en volwassenen

Inmiddels heb ik zoveel boeken geschreven (en geïllustreerd!) dat ik de tel kwijt ben. Het zijn er wel zo rond de dertig in totaal, schat ik. Ik ben bezig aan mijn vijfde roman, Carrousel. Die vordert langzaam, te langzaam naar mijn zin. Hoezo ongeduldig? Van te voren bij het boekidee (dat al december 2018 ontstond) kan ik me niet voorstellen dat het ooit afkomt. Een roman telt zo’n 70.000 woorden, wat een enorme hoeveelheid is. Voor mij werkt het om het in behapbare stukken te hakken, zoals 40 hoofdstukken van ruim 1500 woorden, als die af zijn, ben ik al een heel eind. Ik heb al in juni 2019 een globale indeling gemaakt van mijn boek, wat ik nu nog regelmatig bijstel of aanpas.

Deel vijf in de C-serie: Carrousel

Deel vijf van de C-serie gaat natuurlijk weer over één van de familieleden van Marjolein en Emma, die je in de eerste twee boeken van de C-serie kon leren kennen. Het vijfde deel gaat over Sven, de zoon van Emma. Hij is kort geleden gescheiden van Melissa. Van haar mag hij hun tweeling van vijftien niet meer zien. Dat heeft verstrekkende consequenties, dat kan je je voorstellen. Dit boek is vanuit twee perspectieven geschreven, dat van Sven en dat van Melissa, omdat ik denk dat beide kanten van het verhaal zinvol zijn. Zoals ik eerder schreef: dit thema komt uit mijn directe omgeving. Het is een pittig onderwerp. Dat is één van de redenen waarom ik ben gaan schrijven: om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Dat is mijn schrijfdoel; dat mensen meer begrip krijgen voor elkaar en elkaar beter begrijpen.

Waarom ben jij gaan schrijven? Of, als je niet schrijft, wat lees je graag?

Fijne dag, Esther

waarom schrijf jij?

 

Lees ook: vijf tips om meer schrijfinspiratie te krijgen

Naaste heeft een depressie, wat nu

Ik kreeg een berichtje wat mij erg ontroerde: beste Esther, een vriendin van mij heeft een depressie. Wat kan ik nu het beste doen richting haar? Wat vond jij fijn?
Ondanks dit verdrietige bericht zie ik een paar positieve dingen. Ten eerste dat die vriendin het heeft verteld, dat is vaak heel lastig en moeilijk. Ten tweede de wil om zich te verplaatsen in iemand die een depressie heeft. Ook dat is lang niet vanzelfsprekend, heb ik ervaren.

In dit blog schrijf ik wat voor mij wel of niet fijn was. Iedereen met een depressie is anders. Dus probeer te kijken wat bij jouw naaste helpt. Ik ga er vanuit dat het om een officieel gediagnosticeerde depressie gaat.

In ieder geval wens ik jullie allebei heel veel sterkte toe en veel liefs.

Laat hulp zoeken!!

Je bent een naaste of een vriend(in), geen erkend en geschoold hulpverlener. Als de persoon met de depressie nog geen hulp heeft gezocht, dring dan aan om dat wel te doen, bijvoorbeeld door een gesprek met de huisarts te voeren. Een depressie is een ziekte die je erg serieus moet nemen.

Erken de depressie

De persoon die mij de vraag stelde, is heel betrokken en invoelend, dus ik denk dat dit punt voor haar niet moeilijk zal zijn. Helaas blijkt uit de praktijk dat voor veel mensen een depressie een ongrijpbaar iets is. Veel mensen snappen er niks van (gelukkig maar voor hen!!) en komen met goedbedoelde opmerkingen zoals ‘ach, we hebben allemaal wel eens een baaldag’ of ‘ach, schouders eronder en ga ervoor’. Als je een depressie hebt, ik herhaal het nog maar eens een keer, een depressie is een ziekte, kan je dat niet. Het enige dat je wilt is de wereld niet meer tot last zijn en de beste manier die je daarvoor kan verzinnen is zorgen dat je er niet meer bent.

Luister

Luisteren naar de persoon met de depressie is heel fijn. Je hoeft geen oplossingen aan te dragen (als je geen erkend en geschoold hulpverlener bent). Luister naar de persoon, toon begrip en ondersteun. Dit kan best een lange tijd duren.

Geef het de tijd

Een depressie sluipt er vaak heel langzaam in en het is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Het gaat, als de behandeling aanslaat, met stapjes vooruit en stapjes terug. De stapjes terug zijn even schrikken maar horen erbij. Het kan best even duren voordat de juiste behandeling is gevonden. Ook kan het zo zijn dat een behandeling eerst wel aanslaat, maar later niet meer. Wees daar op bedacht (als patiënt en als naaste).

Kleine dingen

Toen ik opgenomen was in de kliniek kreeg ik bergen kaarten, tekeningen enz. Ik had geen (of weinig) behoefte aan bezoek, het herstelproces vergde al mijn aandacht en kostte veel energie. Laat die persoon weten hoe waardevol hij of zij voor je is, keer op keer. Je zal niet geloofd worden, of nauwelijks, maar op termijn zal het hopelijk doordringen. Stuur een kaartje, een bloemetje, een appje met een hartje. Zo laat je merken dat je aan hem of haar denkt.

Vraag het aan de persoon zelf

Wat wil hij of zij? Wat heeft hij of zij nodig? Is het genoeg als je er alleen voor hem of haar bent? Samen, zonder te praten koffiedrinken? Samen in stilte wandelen? Samen een tekening maken? Wat voor jou een kleine stap lijkt, kan voor hem of haar al een enorme kloof zijn. Voel je niet afgewezen als je iets aanbiedt dat wordt geweigerd.
Het ligt niet aan jou, zeg ik altijd. Nu, dikke twee jaar na mijn opname, ben ik nog altijd aan het herstellen en zeg ik vaak nee. Het ligt niet aan de vrager … het ligt aan mij.

Veel liefs. Esther

 

vlaamse gaai

Kukelkipjes

Depressie: bijkomende perikelen

Twee jaar geleden was mijn depressie zo diep, dat ik geen uitweg meer zag. Ik gaf het op. Bijna. Ik werd op mijn verzoek opgenomen in een kliniek. Heftig? Jazeker. Voor zowel mezelf als mijn omgeving. Alhoewel ik de afgelopen jaren al veel had gedaan om mijn (chronische) depressie het hoofd te bieden, bleek het allemaal niet genoeg. Wat ik heb gedaan? Wat niet, kan je beter zeggen. Medicijnen, therapie, wandelen, schilderen, nog meer therapie, een dieet waarmee ik voedingsstoffen binnenkreeg die voor mij lijf extra nuttig en nodig waren, ik sportte, noem het maar op en ik heb het gedaan. Al twee jaar snoepte ik bijna niet meer. Dat was te zien. Ik viel kilo’s af. Op het moment van mijn opname was ik lekker dun. Voor wat het waard is.

Medicijnen

Ik kreeg medicijnen in de kliniek. Veel meer medicijnen dan ik had. Meer antidepressiva. Iets om de gedachten stil te leggen. Iets om beter te slapen. Enzovoorts. De gevolgen waren meteen merkbaar. Ik keek lodderig uit mijn ogen, alsof ik van de wereld was. Mijn hoofd werd rustiger. Ik begon vocht vast te houden, mijn sokkenafdrukken stonden al na twee dagen in mijn benen. En ik had zin in suiker, wat ik al tijden niet meer had ervaren. Het hoort erbij, zo bleek. Overleven was belangrijk. Dit was nodig.

Wat ben je dik geworden

Het stak wel,  de opmerkingen dat ik zo dik was geworden. Als je toch al niet lekker in je vel zit, grijp je elke gelegenheid aan om jezelf nog meer onderuit te praten en ook dit was een prima aangrijpingspunt. Maakt niet uit, ik ben er nog, realiseerde ik me ook heel goed. Maar het had meer consequenties. Kleren die niet meer passen, knieën die pijn gaan doen …

Komt door de medicijnen

Wat een eyeopener, toen de psychiater tegen me zei dat de gewichtstoename te maken had met mijn medicijnen. Het ene antidepressiva heeft meer effect op je gewicht en behoefte aan suiker dan het andere. We besloten dat het mogelijk was om een en ander af te bouwen. Ik werd nog strenger voor mezelf (daar is mijn autisme weer handig voor: zwart-wit). Zocht meer afleiding in schrijven en illustreren. Begon aan een nieuw kinderboek, het vervolg op ‘de koningin met groen haar‘ en aan een boek op maat waarin onze haantjes een rol spelen.

Zo, jij bent afgevallen

Langzaam maar zeker verloor ik wat kilo’s. Sporten, verder minderen van suiker, meer thee en soep, wandelen, werken, maatje minder. Heerlijk. Belangrijk gevolg: geen last meer van mijn knieën. Ik hoop het zo te kunnen houden. En na de opmerking van mijn psycholoog, zo, jij bent afgevallen, kan ik ook stoppen met de therapie. Nee hoor, dat is een grapje, maar het is wel fijn. Een van de bijwerkingen van de depressie wordt langzaam ongedaan gemaakt. Dat scheelt ook confronterende blikken in de spiegel. En nu ga ik weer schrijven. Aan het vervolg op ‘de koningin met groen haar‘.

Mok op maat door Esther van der Ham

Maak kennis met de Mok op Maat

Voor wie mij nog niet kent: ik ben Esther van der Ham. Auteur van goedlopende boeken voor kinderen en volwassenen, uitgever bij Droomvallei Uitgeverij én illustrator. Ik maak de wereld graag een beetje vrolijker en kleurrijker. Dat doe ik onder andere door het maken van Kukelkipjesmokken, waarop onze twee lieve haantjes Alice en Nya de hoofdrol spelen. Mijn illustraties van deze twee dieren maken veel mensen blij. Ik verwerk ze in de Happy Kukelkipjes mokken. En ik kan daarmee iets heel leuks aanbieden voor jouw bedrijf: de Happy Kukelkipjes-mok op maat.

Happy Kukelkipjes-mok op maat

Deze mok is heel bijzonder. Ik maak hem namelijk speciaal voor jou of jouw bedrijf. Je krijgt dus jouw unieke mok waaruit je voortaan jouw koffie, thee, water, gluhwijn, warme choco of wat dan ook kan drinken. En niet alleen jij, je kan de mok ook cadeau geven als relatiegeschenk aan jouw klanten. Die worden bij elk drankje aan jouw bedrijf herinnert.

Wat komt er op de mok?

Speciaal voor jouw mok maak ik nieuwe icoontjes met de kernwaarden van jou of jouw bedrijf. De haantjes beelden uit wat jij belangrijk vindt: ik teken ze met pennen als je schrijver bent of met een computer voor de marketing-experts. Samen bepalen we welke vijf iconen er naast jouw logo en website op de mok komen. Hoe bijzonder en uniek is dat? Je kan kiezen uit bestaande iconen, maar liever nog maak ik er een aantal speciaal voor jou. Zo inspireer jij jouw klanten elke keer als zij de mok gebruiken. Omdat ze zo lekker drinken, is dat vast heel vaak.

Voorbeelden van de Happy Kukelkipjesmok op maat

De linker beker maakte ik voor de boekpresentatie van de Waddenbundel aangespoelde verhalen. Vijftien schrijvers schreven op Ameland elk een kort verhaal voor in de bundel. Deze mok herinnert hen aan de week op Ameland en het bijzondere en mooie schrijfproces.
De rechter mok is mijn eigen mok op maat. Ik houd van de natuur en dieren. Die verwerk ik graag in de boeken die ik schrijf of in de illustraties die ik maak.

Mok op maat door Esther van der Ham

Wat krijg je?

Jouw unieke ontwerp, dat ik speciaal voor jou maak, én tien bekers, krijg je voor de investering van slechts € 395 incl BTW. Het ontwerp maak ik precies hoe jij het wilt. Eén plaatje, groot of klein, meerdere iconen, één icoontje, jouw logo in aangepaste vorm … we overleggen samen over jouw ideale ontwerp.

Dus:
– een uniek ontwerp speciaal voor jou
– met de kernwaarden van jou of jouw bedrijf
– een uniek en bijzonder relatiegeschenk
– tien bekers die voldoen aan jouw wensen
– meer bekers zijn altijd bij te bestellen
– de mok wordt gemaakt in overleg met jou
– de levertijd is twee weken

Bestel jouw mok op maat hier.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Kukelkipjes en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Want ik ga bijvoorbeeld één gratis ontwerp maken voor een nieuwsbrieflezer. Schrijf je nu in en je krijgt alle ins en outs betreffende de verrassingen de komende maanden in je mailbox. In de planning zit bijvoorbeeld:
gratis ansichtkaarten
een kortingsbon of speciale aanbieding
een kukelkipjes notitieboek
een gratis mok naar keuze
een gratis ontwerp plus unieke mok
je eigen kukelkipjes inpakpapier

Zo verzin ik steeds iets nieuws. Doe mee en wordt fan van de Kukelkipjes.

 

Dit is waarom Dé kleurrijke schrijfcoach Jolanda Pikkaart een Mok op maat heeft laten maken:

Als dé kleurrijke schrijfcoach kies ik voor authentiek. Mijn klanten krijgen daarom op hun boekpresentatie van mij een échte kleurrijke kukelkipjesmok.
Esther denkt met je mee. Op de beker vind je mijn kleurrijke hangmat, ons boek ‘Zorg dat jouw boek er wél komt’ en mijn nieuwe boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie’. Boeken en pennen horen er bij en natuurlijk veel natuur voor voldoende schrijfinspiratie. Ik start mijn ochtend altijd met schrijven en een dubbele espresso in mijn kukelkipjesmok.
Mok op maat

Jolanda Pikkaart met mok op maat

Happy Kukelkipjes

De Kukelkipjes: onze haantjes Alice en Nya


Ik ben Esther van der Ham, moeder van twee jongens (2005 en 2006). We wonen in Breda met twee katten en twee haantjes, de Kukelkipjes. Ja, je leest het goed. Twee haantjes. Hoe dat komt? Ik heb ze voor mijn verjaardag gehad in 2018. Bij zowel mijn zoons als bij mezelf is autisme vastgesteld. Dieren zijn voor ons heel belangrijk. Op vakantie in Frankrijk kampeerden we naast het kippenhok. De jongens zorgden drie weken lang voor de kippen: voeren, schoon water, ze ’s morgens uit het hok laten en ’s avonds er weer in … ze vonden het geweldig. Dus ik kreeg drie kuikenhennen voor mijn verjaardag: Alice, Nya en Lauren noemden we ze. Die hennen waren de hele dag bij me. Overal liepen ze me achterna en ze sliepen op mijn schouder. Geweldig.

Hennen of hanen?

Totdat de eerste begon te kraaien. En de tweede. En je raadt het al … ook de derde was een haan. Superlief, maar kraaien kunnen ze. Ruziemaken ook. Lauren vond een ander woonadres bij een hen. Alice en Nya bleven bij ons. In de woonkamer, want dat gekraai willen we de buren niet aandoen. Nog altijd volgen ze me waar ik ga of sta. Ze slapen op mijn schoot en zitten op mijn arm als ik zit te tikken (zoals nu).

De Kukelkipjes

De heren gingen met ons mee op vakantie naar Frankrijk. Samen met hen wandelden we in het bos en bezochten we steden. De heren zijn heel tam en houden ervan om geaaid te worden. Ze maken niet alleen ons blij, maar iedereen die we tegenkomen. In de zomer maakte ik tekeningen van de mannen op vakantie. Ik maakte voor mezelf een beker met de haantjes erop. Veel mensen die ik niet kende, vroegen of ze ook een mok konden bestellen. Ondernemers vroegen of ik speciaal voor hen een mok kon maken. Natuurlijk kan dat! Ik maak de wereld graag wat mooier en vrolijker. Zelf heb ik thuis de keuze uit een tiental verschillende Kukelkipjes mokken voor mijn koffie en thee. Ik word er blij van. Jij ook?

Schrijf je dan nu in voor de Happy Kukelkipjes e-maillijst en ontvang leuke (gratis) verrassingen.

Met veel plezier voor jou gemaakt.

Door mij en de Kukelkipjes Alice (bruin) en Nya (zwart).

vakantie oude bus citroën met kipjes

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Klik op de groene knop als ik ook informatie in jouw browser mag opslaan om je een aanbod op maat te kunnen doen. Hier staat de privacyverklaring.